De werkwijze
De software bestaat uit bestaande programma's waar veel online over te vinden is. Zo kan je gemakkelijk tot een oplossing komen op het moment dat je vast loopt in het proces.
Stap 1. CAD-software
Alles wat gemaakt wordt, moet eerst ontworpen worden. Dat gebeurt met technische tekeningen en daarvoor wordt CAD-software gebruikt.
Wat is CAD-software?
‘CAD’ betekent officieel ‘Computer-Aided Design’, ofwel ‘het maken van tekeningen en ontwerpen met de computer’. Niks nieuws onder de zon, want de eerste CAD-software dateert al van 1982! Toen gebeurde alles nog in 2D, maar tegenwoordig is vooral 3D gebruikelijk.
Waarvoor gebruik je een CAD-programma?
Onder ontwerpers en engineers is CAD volledig ingeburgerd. Vrijwel allemaal hebben ze een CAD-programma om hun creativiteit om te zetten in een realistisch ontwerp.
Fusion360
Fusion360 van Autodesk is bijvoorbeeld een zeer geschikt CAD-programma die voor persoonlijk gebruik gratis is. Tevens heeft Fusion360 een geïntegreerd CAM programma (zie stap 2.) Maar er zijn nog tal van andere CAD-programma's die geschikt zijn.
Stap 2. CAM-software
Waar staat CAM voor?
CAM staat voor Computer Aided Manufacturing. CAM is dus software. Deze software maakt het mogelijk om producten te produceren via de computer. Met CAM-software ben je eigenlijk bezig met het automatiseren van je productieproces. CAM wordt ook wel computergestuurde fabricage genoemd. Want de software verwerkt het ontwerp van je product en zet het productieproces in gang. En voilà, binnen no time heb jij het product in handen!
CAD/CAM-programma
Zoals in stap 1. besproken heeft Fusion360 een geïntegreerd CAM programma. Echter zijn er CAD programma's die niet de CAM functie hebben. Daarvoor is SheetCam een geschikte oplossing. Sheetcam kan men zien als een soort universele CAM software. Alle CAD programma's kunnen namelijk een tekening exporteren in DXF formaat. In SheetCam kan men de DXF inladen, gereed maken voor productie en exporteren als G-code (zie stap 3.) SheetCam kan men gratis downloaden. Wilt u het uitgebreide pakket dan zijn de kosten eenmalig 140 dollar.
Wat doet men met het CAD-programma?
Zodra men de technische tekening in het CAD programma heeft geopend stelt men hier onder andere de snijsnelheid in, de kerfwijdte van de plasmastraal, de snijhoogte en nog een aantal andere instellingen zodat de machine uiteindelijk precies de goede lijn volgt en op het juiste moment de plasmabron in en uitschakelt.
CAM-software Fusion360 (simulatie)
CAM-software SheetCam
Stap 3. G-code
We hebben nu in stap 1. besproken dat men een technische tekening kan maken met CAD software. En vervolgens deze kan bewerken met de CAM software zodat deze productie gereed is. De laatste stap is het proces opslaan als g-code.
Wat is een g-code?
Een g-code kan men eigenlijk zien als een soort draaiboek voor de machine. Achter mekaar staan de commando's vermeld die de machine moet uitvoeren met de desbetreffende coördinaten van de verschillende assen. Hierdoor weet de machine bijvoorbeeld op welk moment deze de toorts moet inschakelen en hoe hoog zijn snijhoogte moet zijn.
Op de afbeelding is te zien hoe de verschillende g-codes zich opvolgen. Zo is code G31 (probe) het commando voor het aantikken van het werkstuk met een snelheid van 1000 mm/min (F1000) om vervolgens de Z-as coördinaten op nul te zetten. En code M3 bijvoorbeeld het inschakelen van de toorts. M5 schakelt hem weer uit.
Theoretisch gezien kan men dit dus ook handmatig typen. Maar uiteraard is het gemakkelijker wanneer de software het werk voor je doet.