Wat is g-code?

 

G-code, afgekort voor "Geometrische Code," is een programmeertaal die wordt gebruikt om computergestuurde numerieke besturing (CNC) machines aan te sturen. CNC-machines zijn geautomatiseerde apparaten die worden gebruikt om een breed scala aan producten en onderdelen met hoge precisie en herhaalbaarheid te produceren. Deze machines kunnen onder andere freesmachines, draaibanken, 3D-printers, lasersnijders en meer omvatten.

G-code bestaat uit een reeks alfanumerieke codes en commando's die de CNC-machine instrueren over hoe het gereedschap te bewegen en te bedienen. Elke code komt overeen met een specifieke actie of functie, zoals het verplaatsen van het gereedschap langs een bepaalde as, het aanpassen van de snijsnelheid, het wisselen van het gereedschap, het in- of uitschakelen van koelsystemen, enzovoort.

De G-code taal is gestandaardiseerd, maar er zijn enkele variaties afhankelijk van de specifieke CNC-machine en fabrikant. Als gevolg hiervan kunnen G-code bestanden niet altijd uitwisselbaar zijn tussen verschillende machines.

Om G-code te maken, wordt meestal CAM (Computer-Aided Manufacturing) software gebruikt. Deze software neemt een 3D-model of 2D-ontwerp en genereert de bijbehorende G-code instructies die de CNC-machine begrijpt. Zodra het G-code bestand is gemaakt, kan het worden geladen in de besturingseenheid van de CNC-machine en zal de machine de instructies volgen om de gewenste bewerkingen of productietaken uit te voeren.

Over het algemeen is G-code cruciaal in het CNC-bewerkingsproces, omdat het nauwkeurige controle en automatisering mogelijk maakt, waardoor het mogelijk is om complexe en ingewikkelde onderdelen te produceren met minimaal menselijk ingrijpen.