Toorts Hoogte Controller

Wat doet de THC controller?

De THC controller zorgt ervoor dat de toorts ten aller tijde op dezelfde hoogte boven het werkstuk blijft. In de meeste gevallen bedraagt dit 2 mm afhankelijk van de snij-tip die gemonteerd is in de toorts. De snijhoogte is belangrijk voor een goed snij-resultaat. 

Hoe werkt de THC controller?

De THC controller leest het voltage verbruik van de plasmasnijder af tijdens het snijden. Dit wordt ontvangen via de stuurstroomkabel die verbonden is tussen de besturingskast en de plasmasnijder. Het voltage wordt live weergegeven op het scherm van de besturingskast.

De THC controller start zijn hoogteregeling op het moment dat hij een voltage reading van de plasmasnijder ontvangt. Dus wanneer de vlamboog inschakelt.   

Hoe stelt men de THC controller af?     

Met de pijltjes toetsen op de controller stelt men de nominale voltage waarde in. Dit is het voltage dat de plasmasnijder verbruikt. Deze waarde is gekoppeld aan de ideale snij-instellingen en wordt beïnvloed door aanpassingen aan de volgende punten: 

  • De te bewerken materiaaldikte
  • De snijsnelheid
  • De snijhoogte
  • Het ingestelde amperage van de plasmasnijder

Een voorbeeld: we gaan een 2 mm plaat bewerken. Met een snijsnelheid van 6720 mm/min en hiervoor gebruiken we de 45 ampère snij-tip (plasmasnijder tevens op 45 ampère instellen). Op een snijhoogte van 2 mm gaan we snijden. Wanneer we één van de bovenstaande vier aanpassen zal het voltage verbruik van de plasmasnijder ook veranderen.

Wordt bijvoorbeeld de afstand tussen het materiaal en de toorts hoger zal de plasmasnijder zijn voltage omhoog gooien om de vlamboog vast te blijven houden. De controller zal dit vervolgens corrigeren door de toorts weer iets naar beneden te sturen. En zal het voltage weer stabiliseren. Dit geldt tevens voor de materiaaldikte etc.

Dus men stelt het nominale voltage in op de THC controller en de vlamboog zal ten aller tijde naar die waarde gecorrigeerd worden. Om zo de snijhoogte stabiel te houden.       

Hoe kan men de nominale voltage bepalen? 

Dit kan op twee manieren. De eerste manier is om de tabel van de machinetoorts erbij te pakken. Deze kan men vinden op de handleidingen pagina. Hier staan de voltage waardes op vermeld. Eventuele correctie is noodzakelijk omdat het niet altijd 100% overeenkomt met de werkelijkheid. 

De tweede ''handmatige'' manier doorlopen we hieronder. 

Stap 1. 

Bepaal de snij-tip die men wil gebruiken en stel de plasmasnijder op het bijbehorende amperage in. Dit kan staat vermeld op de snij-tip.

Ter info. Het bepalen van de snij-tip kan men doen aan de hand van de tabel van de machinetoorts zoals beschreven hierboven.

Stap 2.

Bepaal de snijhoogte. In dit geval 2 mm snijhoogte. Dit kan men instellen doormiddel van een 2 mm vulplaatje te gebruiken. Vervolgens stelt men bij het ''joggen'' de bediening in op incr. modus . En geeft men de increments een waarde van 200 mm (1). Met de pijltjes toetsen op het toetsenbord kan men nu de as 200 mm heen en weer bewegen. De feed rate stelt men tevens in op de gewenste waarde (2). In dit geval 6720 mm/min.

Jog mode

     

      

Stap 3.

Nu kunnen we bijna een stuk van 200 mm snijden op een snijhoogte van 2 mm. Het enige wat nu nog moet gebeuren om de juiste waarde uit te lezen is voorkomen dat de hoogtecontroller in werking gaat terwijl hij op dit moment nog niet juist ingesteld is. Dit kan men doen door code M8 in te toetsen in het MDI scherm en bevestig dit met de Enter toets. Hiermee deactiveer je de z-as motor (bij Acros 80/150 de Z-as motorkabel er uit om de motor te deactiveren). Zo zal deze dus niet gaan bewegen. Met code M9 activeer je hem weer. 

Let op! Voor het in en uitschakelen van de Z as met code M8 en M9 moet deze functie eerst geactiveerd worden. Hier staat beschreven hoe dat moet. Dit geldt alleen voor de Acros 80S en 105S. 

Stap 4.

Nu kunnen we snijden. Klik op het TORCH icoon om de toorts in te schakelen en druk vervolgens direct op de pijltjes toets. Zo snij je handmatig een stuk van 200 mm. Lees op het scherm van de THC controller af wat de voltage waarde is en stel deze vervolgens in met de pijltjes toetsen. Vergeet niet om M9 in te toetsen om de z-as te activeren (Z-as motorkabel er weer in bij de Acros 80/150). De waarde is nu ingesteld.    

 

Overige instellingen hoogte controller.
Wanneer men beide pijltjestoetsen op de controller ingedrukt houd doorloop je het menu van de controller. 
Hierin kun je de volgende voornaamste instellingen aanpassen:

‘’SPE’’ (SPEED)  - Deze parameter regelt de snelheid van de Z-as beweging tijdens het snijden wanneer de hoogte controller is geactiveerd (clock frequency). 

‘’d-t’’ (delay time) – vertragingstijd. Hiermee kan de reactietijd ingesteld worden. Dit betreft het aantal seconden dat de controller moet wachten nadat hij een signaal heeft ontvangen om de Z-as naar boven of beneden te bewegen. Dit is variabel van 0.1 - 9.9 sec. fabrieksinstelling is 0.5 sec.

Let op! Houdt hierbij rekening met de pierce delay. Zorg ervoor dat het aantal seconden hoger ingesteld staan dan de pierce delay seconden. Anders begint de controller al af te regelen tijdens het piercen.  

‘’H-V’’ (High Voltage) – Waarde van het onbelaste voltage van de plasmasnijder. Snijboog 50-300 V.  Staat standaard ingesteld op 200 V.

‘’tSt’’ (test) – Simulatie van de controllerwerking. Het systeem simuleert een voltage meting (omhoog en omlaag) waardoor de werking getest kan worden.

‘’dir’’ (direction) – Hiermee kan de draairichting omgedraaid worden wanneer de Z-as in de verkeerde richting draait.

Hieronder een voorbeeld van de toorts die het werkstuk heeft aangeraakt. De hoogte controller staat niet goed ingesteld waardoor de toorts naar beneden tegen het werkstuk word gedrukt.