Algemeen

Hoe kan ik Pritec bereiken?

Kijk eens bij onze veelgestelde vragen of jouw vraag al niet eens eerder gesteld en beantwoord is.  

Heb je een andere vraag of omperking? Neem dan contact met ons door middel van het contactformulier. Wij streven ernaar om je vraag nog dezelfde dat te beantwoorden. Mocht dit niet lukken, dan krijg je de eerstvolgende werkdag bericht van ons.   

Bellen kan ook naar +31 (0)543 722 292 Mochten we even niet in de gelegenheid zijn te antwoorden? Spreek dan je naam en telefoonnummer in. Wij bellen je dan zo snel mogelijk terug.

Je kunt ons natuurlijk ook een bericht sturen via Facebook of Instagram. Vinden we leuk! ;-)

Is het mogelijk om een demonstratie te krijgen?

Ja dat is mogelijk! Plan hier uw demo

Wat heb ik nog meer nodig om de machine te laten werken?

De plasmasnijder moet voorzien worden van een perslucht aansluiting (min 270 liter per minuut op 5.5 bar). Een laptop of desktop is noodzakelijk voor de software besturing.

Geven jullie training in het gebruiken van de machine?

Onze machines zijn eenvoudig in hun gebruik. Op onze website kun je alle informatie vinden over de besturing van de machine.

We komen niet op locatie. Maar u bent altijd welkom om bij ons in de werkplaats kennis op te doen.

Wordt de machine geleverd inclusief tekensoftware?

Nee, de CAD en CAM software keuze is aan jezelf. De besturingssoftware voor de machines is te downloaden vanaf onze site.

Gratis te downloaden tekensoftware programma's (CAD/CAM) die je kunt gebruiken zijn onder andere:

Fusion360
OnShape
SheetCam

Bekijk hiervoor de pagina

De werkwijze

De software bestaat uit bestaande programma's waar veel online over te vinden is. Zo kan je gemakkelijk tot een oplossing komen op het moment dat je vast loopt in het proces.  

Stap 1. CAD-software

Alles wat gemaakt wordt, moet eerst ontworpen worden. Dat gebeurt met technische tekeningen en daarvoor wordt CAD-software gebruikt.

Wat is CAD-software?

‘CAD’ betekent officieel ‘Computer-Aided Design’, ofwel ‘het maken van tekeningen en ontwerpen met de computer’. Niks nieuws onder de zon, want de eerste CAD-software dateert al van 1982! Toen gebeurde alles nog in 2D, maar tegenwoordig is vooral 3D gebruikelijk.

Waarvoor gebruik je een CAD-programma?

Onder ontwerpers en engineers is CAD volledig ingeburgerd. Vrijwel allemaal hebben ze een CAD-programma om hun creativiteit om te zetten in een realistisch ontwerp.

Fusion360

Fusion360 van Autodesk is bijvoorbeeld een zeer geschikt CAD-programma die voor persoonlijk gebruik gratis is. Tevens heeft Fusion360 een geïntegreerd CAM programma (zie stap 2.) Maar er zijn nog tal van andere CAD-programma's die geschikt zijn.

 

Stap 2. CAM-software

Waar staat CAM voor?

CAM staat voor Computer Aided Manufacturing. CAM is dus software. Deze software maakt het mogelijk om producten te produceren via de computer. Met CAM-software ben je eigenlijk bezig met het automatiseren van je productieproces. CAM wordt ook wel computergestuurde fabricage genoemd. Want de software verwerkt het ontwerp van je product en zet het productieproces in gang. En voilà, binnen no time heb jij het product in handen!

CAD/CAM-programma

Zoals in stap 1. besproken heeft Fusion360 een geïntegreerd CAM programma. Echter zijn er CAD programma's die niet de CAM functie hebben. Daarvoor is SheetCam een geschikte oplossing. Sheetcam kan men zien als een soort universele CAM software. Alle CAD programma's kunnen namelijk een tekening exporteren in DXF formaat. In SheetCam kan men de DXF inladen, gereed maken voor productie en exporteren als G-code (zie stap 3.) SheetCam kan men gratis downloaden. Wilt u het uitgebreide pakket dan zijn de kosten eenmalig 140 dollar. 

Wat doet men met het CAD-programma?

Zodra men de technische tekening in het CAD programma heeft geopend stelt men hier onder andere de snijsnelheid in, de kerfwijdte van de plasmastraal, de snijhoogte en nog een aantal andere instellingen zodat de machine uiteindelijk precies de goede lijn volgt en op het juiste moment de plasmabron in en uitschakelt.

CAM-software Fusion360 (simulatie)

CAM-software SheetCam

 Stap 3. G-code 

We hebben nu in stap 1. besproken dat men een technische tekening kan maken met CAD software. En vervolgens deze kan bewerken met de CAM software zodat deze productie gereed is. De laatste stap is het proces opslaan als g-code.

Wat is een g-code? 

Een g-code kan men eigenlijk zien als een soort draaiboek voor de machine. Achter mekaar staan de commando's vermeld die de machine moet uitvoeren met de desbetreffende coördinaten van de verschillende assen. Hierdoor weet de machine bijvoorbeeld op welk moment deze de toorts moet inschakelen en hoe hoog zijn snijhoogte moet zijn.

 

 

Op de afbeelding is te zien hoe de verschillende g-codes zich opvolgen. Zo is code G31 (probe) het commando voor het aantikken van het werkstuk met een snelheid van 1000 mm/min (F1000) om vervolgens de Z-as coördinaten op nul te zetten. En code M3 bijvoorbeeld het inschakelen van de toorts. M5 schakelt hem weer uit.  

Theoretisch gezien kan men dit dus ook handmatig typen. Maar uiteraard is het gemakkelijker wanneer de software het werk voor je doet. 

Hoe wordt de machine geleverd?

Deze wordt volledig geassembleerd en verpakt op een pallet geleverd. Vervolgens kun je zelf alles eenvoudig aansluiten en afstellen en is hij direct klaar voor gebruik.

Wat zijn de levertijden?

Over het algemeen doen we ons best om de machines binnen 2 a 3 weken te leveren.
Echter kan dit door bijzondere omstandigheden uitlopen.

Voor de meest actuele levertijd kunt u contact met ons opnemen.

  • Voor iedereen bruikbaar

    Van hobbyist tot professional

  • Made in Holland

    Ontworpen & geproduceerd in NL

  • 2 jaar garantie en support

    Oer-hollandse support